Behandeling van risicovoeten
Mensen met diabetes mellitus, reuma, kanker, vaataandoeningen, neurologische aandoeningen of huidproblemen hebben vaak risicovoeten. Bij deze aandoeningen kunnen problemen ontstaan aan de huid en/of nagels van de voeten.
Zo kunnen mensen met diabetes mellitus, neuropathie ontwikkelen, waardoor ze minder gevoel in hun voeten hebben en wondjes niet opmerken. Ook kan de bloedtoevoer naar de voeten verminderd zijn, wat de genezing van wondjes bemoeilijkt. Standsveranderingen van de voeten of tenen kunnen druk, eelt, likdoorns en nagelproblemen veroorzaken.
Kanker en de behandelingen daarvoor kunnen ook huid- en nagelproblemen geven. Cytostatica of gerichte therapie kunnen bijvoorbeeld het hand-voetsyndroom veroorzaken, waarbij de handpalmen en voetzolen rood, pijnlijk en blaarvormend worden. Daarnaast kan de huid dun, droog, gebarsten of verkleurd raken. Ook kunnen nagels splijten, scheuren, dun worden, ribbels krijgen, ingroeien of een schimmelinfectie ontwikkelen. Soms kunnen nagels spontaan loslaten.
Risicoprofiel
Vaak worden mensen met risicovoeten ook gezien door de podotherapeut. De podotherapeut stelt het zogenoemde risicoprofiel vast. Aan de hand daarvan blijkt welke zorg bij de medisch pedicure vergoed wordt vanuit de basisverzekering. De behandeling van risiciovoeten hoort bij mijn taken als medisch pedicure, omdat ik hier speciaal voor opgeleid ben.
Voetverzorgingstips bij risicovoeten
- Controleer dagelijks uw voeten op rode plekken, blaren, kloven of wondjes.
- Als een wondje aan de voeten binnen zeven dagen niet geneest, neem dan contact op met uw huisarts of podotherapeut.
- Was uw voeten elke dag met een milde zeep en droog ze goed af, ook tussen de tenen. Hiervoor gebruikt u het beste een tissue.
- Smeer uw voeten elke avond in met crème om uitdroging van de huid te voorkomen. Smeer de crème niet tussen uw tenen.
- Controleer altijd op steentjes in uw schoenen voordat u ze aantrekt om wondjes te vermijden.
- Doe dagelijks voetoefeningen om uw voeten soepel te houden.
- Zorg voor goed passende schoenen met voldoende ruimte voor uw tenen. Laat altijd uw voeten opmeten en draag uw eigen sokken bij het passen van schoenen.
- Kies voor naadloze sokken van natuurlijke, absorberende materialen zoals katoen of wol en vermijd strakke kousen die knellen.
- Draag elke dag schone sokken en wissel regelmatig van schoenen.
- Laat eelt, likdoorns, kloven en nagelproblemen behandelen door een medisch pedicure aangesloten bij ProVoet.